Mooie 4e plek voor Wijn- en Eetbar Most

Mooie 4e plek voor Wijn- en Eetbar Most

Natuurlijk feliciteren wij ook Wijn- en Eetbar Most in Leidsche Rijn Centrum, die zich eerder deze week de 4e beste wijnbar van Nederland mag noemen. Aan de hand van een puntensysteem voor onder andere sfeer, wijnaanbod, glaswerk, service, wijnkennis, foodaanbod en inrichting kregen de zaken hun scores.

De top 5 Winebar of the Year zier er als volgt uit:
1. Shiraz (Amsterdam): Alles klopt bij de bar van wijnondernemer Wim Wiersma. Bij binnenkomst is er het enthousiaste ontvangst van opgeleide sommeliers, een heldere uitleg van de wijnkaart, en alle rust om te kiezen.
2. Wijnbar 1574 (Leiden): “Prachtig, sfeervol pand ademt wijn, bevlogen eigenaar, indrukwekkende wijnkaart met hele leuke kleine kaart en paar gerechten bereid door chef.”
3. Meesters in Wijn (Maastricht): “Wát een ontdekking, 469 wijnen per glas, puike wijnkennis, lekkere bar bites en een wijnbeleving van hier tot Tokio. ”
4. Most (Utrecht/LeidscheRijn): “Een indrukwekkende zaak met By The Glass wanden waarin meer dan honderd open wijnen, fantastische happen en heel veel wijnkennis.” Link naar bedrijfsinformatie.
5. Paskamer (Amsterdam): “Een zaak om de hele avond te zitten en te eten. Geweldige wijnen en ultiem glaswerk. Laat je vooral adviseren door de eigenaar, een lopende wijngids.”

Trends in wijnbars
De jury bemerkt een duidelijke verandering in het segment wijnbars. Er begint een steeds groter verschil te ontstaan tussen wijnbars waar de focus ligt op een hele uitgebreide wijnkaart per glas met een paar gerechtjes, kaas- en charcuterieplankjes als ondersteuning, en wijnbars met een groot wijnaanbod, maar waar ook gerechten een prominente rol spelen. Deze laatste categorie is volgens de jury te betitelen als wijnrestaurant. Van de top 15 vielen zeker 5 wijnbars onder deze laatste categorie.

Wine bars doen veel aan opleiding, sommige bars bieden hun medewerkers een interne opleiding aan, andere wine bars gaan nog verder en heeft WSET-opgeleid personeel in de bediening rondlopen.

In steeds meer provinciesteden zie je professionele en hele aangename wine bars met veel kennis en waarbij, ook opvallend!, de eigenaar dagelijks aanwezig is. Robert van Dijk van Coravin hierover: “Samen met de wijnbars willen we verder bouwen aan deze ontwikkeling. Om consumenten een bijzondere wijn-per-glas-ervaring te geven is meer nodig dan alleen de wijn zelf. Kennis is een onlosmakelijk onderdeel van die ervaring.”
De prijzen

De vakjury
De jury bestaat uit Sharon van Lokhorst (hoofdredacteur FavorFlav.com), Robert van Dijk (hoofdsponsor Coravin), Hans van de Meeberg (Misset Horeca en specialbite.nl), en Robert Verhoeven (Eigenaar van Pitch PR en oprichter van wine-bars.nl).

Over wine-bars.nl
Op wine-bars.nl vind je de leukste wijnbars in Nederland. Door middel van de search functie zie je snel waar je een wijnbar kunt vinden. In de afgelopen jaren is het aantal wijnbars flink gestegen en de verwachting is dan ook dat deze trend nog een tijdje zal doorzetten. Momenteel staan er meer dan 240 wijnbars op de website. Met een brede, landelijke dekking, van Groningen tot Zierikzee en van Amsterdam tot Maastricht. Door middel van de jaarlijkse wine bar-verkiezing wordt aandacht gevraagd voor dit almaar groeiende segment binnen de horeca. Vorige winnaars van de Award zijn; Lefebvre in Utrecht, Bouzy in Den Haag, VinVin in Utrecht, Wijn bij Stijn in Den Bosch en Barrel in Groningen. Wine-bars.nl is een initiatief van Pitch PR, hét PR bureau gespecialiseerd in de marketing en promotie van wijngebieden, horeca en food.