Eindelijk bekend gemaakt: Buiten bij de Sluis komt eraan.

Eindelijk bekend gemaakt: Buiten bij de Sluis komt eraan.

Verborgen plek krijgt mooi nieuw leven: oude sluiswachtershuis aan Amsterdam-Rijnkanaal in Leidsche Rijn Centrum-Oost en aan de voet van de Gele Brug wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’.

Melanie Louwers (48) en Willem van Weert (49) uit Leidsche Rijn worden de toekomstige horecaondernemers en eigenaars van het oude sluiswachtershuisje. Een jaar nadat de gemeente hiervoor een tender uitzette, mogen ze eindelijk wereldkundig maken dat zij de trotse eigenaren worden van het karakteristieke witte pand uit 1938 op de Oude Vleutenseweg 2. Het voormalig woonhuis met gemaal is – naast de nabijgelegen boerderij Roodnoot – de enige historische bebouwing tussen al het ’nieuwbouwgeweld’.

Het ligt nu nog verborgen tussen het groen in de oeverzone, daar waar Amsterdam-Rijnkanaal en Merwedekanaal samenkomen. In het najaar van 2020 zal het ’vergeten’ witte pandje klaar zijn voor een nieuw leven. Met een wijdse blik over het water richting stad en in de rug het inmiddels bruisende Leidsche Rijn Centrum heeft ‘Buiten bij de Sluis’ alles in zich om een hele leuke hotspot van Leidsche Rijn te worden.
Voordat het huis grootscheeps verbouwd kan worden tot restaurant ’Buiten bij de Sluis’, moet echter eerst een flora- en faunaonderzoek worden afgewacht „Mogelijk verblijven er vleermuizen in de omgeving en daar moeten wij rekening mee houden, omdat er dan bijvoorbeeld nestkasten geplaatst moeten worden”, aldus Van Weert. „Als er niets uit het onderzoek komt, verwachten we ongeveer eind dit jaar te kunnen starten met de verbouwing.”

„Het oude huis wordt in ere hersteld, daarnaast komt er een uitbouw van 200m2”, vertellen de toekomstige eigenaren. „Die wordt om het bestaande pand heen gebouwd en is modern vormgegeven met veel glaswerk, maar is wel herkenbaar als ‘familie’ van de geheel in zijn waarde gerestaureerde sluiswachterswoning. Samen vormen de – energieneutrale – bouwwerken ’een hippe broer’ en ’oudere zus’”, aldus Van Weert. De verbouwing duurt zeker een half jaar. „Het is een intensief bouwproces, zo moet er langs de damwand geheid en gestut worden.”
Het stel uit Langerak liep al een tijdje rond met het idee te ondernemen in de eigen woonomgeving: „We wilden echt iets gaafs, op een plek waar je meteen een sparkling voelt”, vertelt Van Weert. Toen de tender voorbijkwam, twijfelden zij geen moment. „De omgeving is super en nog volop in ontwikkeling.”

De twee bruisen van de ideeën voor het nieuwe restaurant. Publiek kan terecht voor een ontbijt, een hapje eten aan de foodbar of een biertje ’s avonds, maar het moet ook een gemoedelijke ontmoetingsplek worden waar iedereen zich thuisvoelt. Het accent zal liggen op duurzaam, lokaal, biologisch, flexetarisch, bewust en samen delen. „We denken ook aan een programmering met klassieke muziek op zondagochtend, een pubquiz, een mediacafé en jeu de boules-wedstrijden”, zegt de toekomstige restauranteigenaar. Dat laatste kan pal voor de deur: in het nog aan te leggen parkje komt een jeu de boulesbaan.

Voor het gemaal – het slakkenhuis – zijn er ook al leuke toekomstplannen: een kleine bierbrouwerij waar workshops worden gehouden.De eerste proefbiertjes zijn al gebrouwen in samenwerking met de ‘Terwijde Bier Club’. Ook is het stel aan het onderzoeken of dat er straks aan het water wellicht ook ontspannen kan worden in strandstoelen.

Foto’s: impressie van de ontwikkeling van het restaurant, en Melanie en Willem voor het nog verscholen oude sluiswachtershuis (foto Thijs Rooimans).
Artikel eerder gepubliceerd op regiopagina Utrecht Telegraaf.