Open per 1 nov: Vapiano

Open per 1 nov: Vapiano

Omdat Vapiano donderdag 1 november haar deuren opent in Leidsche Rijn Centrum, maar we nog geen persbericht hebben ontvangen, maar eens op deze manier jullie iets vertellen over deze snel groeiende fast casual keten.

“Vapiano is een keten van eetgelegenheden met Italiaanse gerechten die zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het eerste restaurant werd in 2002 geopend in Hamburg. Anno 2015 zijn er meer dan 130 vestigingen in 28 landen. De naam Vapiano is een samentrekking van het Italiaanse ‘va’ (gaan) en ‘piano’ (langzaam).

Het restaurant biedt pasta’s, pizza’s en salades die na bestelling direct in het zicht worden klaar gemaakt. De inrichting van de bedrijven is ontworpen door Matteo Thun.

De meeste zaken zijn franchisevestigingen. In Nederland zijn er Vapiano’s in Amsterdam (2), Rotterdam (2), Almere, Groningen, Den Haag, Eindhoven Tilburg en Utrecht (2 – Hoog Catharijne en LRCentrum). Elders zijn er vestigingen in Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Estland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Servië, Zweden, Zwitserland, Oekraïne, Groot-Brittannië, Australië, Mexico, Verenigde Staten, Brazilië, Chili, China, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

In 2014 bedroeg de omzet van het bedrijf 386 miljoen euro, waarvan 175 miljoen in Duitsland werd gerealiseerd. In 2014 waren de aandelen van Vapiano voor 44% in handen van beleggingsmaatschappij Mayfair, 30% was in bezit van oprichter Gregor Gerlach en 26% van de ondernemersfamilie Sander. Er werkten toen zo’n 10.000 mensen bij de multinational.

Op 27 juni 2017 kreeg Vapiano een beursnotering aan de Frankfurter beurs. Met de beursgang werd 184 miljoen Euro opgehaald, waarmee de waarde van Vapiano op 553 miljoen Euro uit zou komen. Het opgehaalde bedrag wil men aanwenden voor verdere expansie in met name Duitsland en Frankrijk en het volledig overnemen van bestaande joint ventures. Bij de beursgang hebben Gerlach en de familie Sander een groot deel van hun aandelen verkocht.”

Aldus de Wikipedia. Maar beter is om gewoon zelf maar eens snel het te gaan uitproberen en te proeven.